sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Päivän asu ja Amos Rex


Viime viikon lauantaina kävin Amos Rexissä, jossa oli Birger Carlstedtin näyttely Kultainen kissa. Näyttely avautui jo lokakuussa, mutta itse pääsin sinne vasta nyt mattimyöhäisenä.
En juurikaan tuntenut taiteilijan tuotantoa etukäteen, vaan tietämykseni perustui pariin kuvaan hänen tauluistaan. Olinkin yllättynyt, minkälainen moniosaaja hän on ollut. Taidemaalausten lisäksi Carlstedt teki sisustussuunnitteluja, teatterilavastuksia ja muotoilua ja lisäksi näyttelyssä on esimerkkejä hänen suunnittelemistaan puvustuksista ja muotiluomuksista.Carlstedt oli suomalaisen modernismin ja abstraktin taiteen edelläkävijä. Hänen -30 luvun alussa pitämänsä näyttely keräsi kuitenkin murskakritiikin, jonka jälkeen hän ryhtyi maalaamaan esittävää taidetta. Tuolta ajalta näyttelyssä on esillä mm. värikylläisiä sirkusmaalauksia, asetelmia sekä tauluja, joihin hän sai innoitteensa Pohjois-Afrikkaan suuntautuneelta matkaltaan tai kesäpaikastaan Matinkylän Nokkalassa.
1940-luvulla Carlstedt alkoi vähitellen siirtyä takaisin abstraktimpaan ilmaisuun ja hänen teoksissa näkyy myös vahva innostus musiikkiin. Viehätyin myös hänen surrealistisista töistään.Lopuksi vielä kuvat tuon päivän asusta. Ruutuhousut ja neule soveltui mainiosti myös yhdeksi kuluneen viikon työasuksi. Koruina ohuen kaulaketjun lisäksi suunnittelemani korvikset.
Mikäli näyttely on jäänyt käymättä, vielä ehdit, sillä Carlstadin tuotantoon pääset tutustumaan 12.1.2020 saakka.

Hyvää loppiaista!


6 kommenttia:

 1. Upea näyttely ja upea sinä!
  Kaunista sunnuntaita sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Näyttely oli oikein hyvä, tykkäsin. Oikein hyvää sunnuntaita ja maanantaita!

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä..vielä ehtisin käydä. Kiva asu!

  VastaaPoista
 4. Ajatella, että ennenvanhaan Matinkylän Nokkala on ollut kesäasutusaluetta.Nyt on täynnä mitä hienoimpia taloja ja kuuluu ihan kaupunkiin tämä alue.
  Sinulla on kauniit värisävyt vaatteissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi!. Tuntuu nykyaikana hassulta, että Espoossa on moni alue ollut "kesämökki"aluetta.

   Poista