keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Vuoden ensimmäinen wine tasting


Onko näiden viinien värissä ja viskositeetissa eroja? Mitä aromeja tuoksusta löytyy?

Olemme Puuhiksen kanssa osallistuneet jo usean vuoden ajan Leppävaarassa sijaitsevan Ravintola Basen wine tasting -iltoihin. Viiniklubi bACe kokoontuu joka kuukauden toinen tiistai joulukuuta ja kesäkuukausia lukuunottamatta ja viini-illan aikana maistelemme vaihtuvien isäntien johdolla viinejä joko meidän klubilaisten tai isännän ehdottaman aiheen mukaisesti.

Teemoja on ollut lukuisia ja arvioitavanamme on ollut esim. tietyn alueen, maan tai tuottajan viinejä (Alsace, Toscana, uuden/vanhan maailman viinit...), tietyn rypäleen viinejä (shiraz, cabernet sauvignon, chardonnay, riesling...) sekä teemaan tai ajankohtaan liittyviä viinejä (rapuviinit, riistaviinit, jouluviinit...). Olemme kokeilleet sokkotastingiä ja testanneet kuinka Riedelin lasit tuovat eri rypälelajikkeiden ominaisaromit esille. Joskus maistelemme illan aikana vain joko puna- tai valkoviinejä, toisinaan molempia ja olemme pitäneet jälkiruoka-, portviini- sekä kuohuoviini- ja shampanjatastingejä.

Tasting-lasit ovat pelkistetyn yksinkertaiset ja kapealinjaiset ja jokainen jäsen tuo oman lasisettinsä mukaan klubi-iltaan.


Yleensä arvioimme viittä eri viiniä, kuudes lasi on vettä varten. Eilen oli kuitenkin poikkeus ja illan isäntänä toimineen Heikki Valtosen johdolla maistelimme kahta valkoviiniä ja neljää punaviiniä.
Aiheenamme oli australialaisen viinibrändin Yellow Talen viinit. Illan viinitarjonnasta tosin vain yksi löytyy Alkon hyllystä ja pari muuta tilausvalikoimasta.

Viinien lisäksi tastingiin kuuluu pieni maistelulautanen, jolloin voi kokeilla kunkin viinin yhteensopivuutta eri ruoka-aineiden kanssa.

Eilisen maistelulautasen herkkuina tarjolla oli pala Brie-juustoa, hanhenmaksapatee päärynälohkolla sekä suolakeksi vuohenjuustomoussella. Keittiömestari oli kehittänyt moussereseptin viiniklubiamme varten. Se oli  taivaallisen ihanaa ja sopi mielestäni huomattavan paljon paremmin valkoviinien kuin punaviinien kanssa.Uutta lempiviiniä ei tämänkertaisesta tarjonnasta löytynyt, mutta olipa taas mukava testata uusia viinituttavuuksia parin kuukauden tauon jälkeen.

Vaatimattomalla maku- ja hajuaistilla varustettuna minusta ei ole tullut (eikä tule) viiniasiantuntijaa lukuisista tastingeistä huolimatta. Sen sijaan mielenkiintoista ja kiehtovaa perehtyminen on ollut. Olen oppinut paljon viineistä ja toisaalta tiedostan, miten vähän tiedän. Olen löytänyt monta uutta lempiviiniä ja rypälelajiketta, joista tehdyistä viineistä yleensä pidän (tai joista en juurikaan pidä).

Perehtyminen viinien monitahoiseen maailmaan jatkuu jälleen kuukauden päästä. Tuolloin viiniklubimme kokoontuu seuraavan kerran ja sommelier Antti Uusitalon johdattamana maistelemme espanjalaisia viinejä.

In vino veritas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti