tiistai 17. lokakuuta 2017

Viikon 41 huiput

Aloitetaanpa tämänkertainen viikon huiput ruokajutuilla.

Viime talvena bongasin instassa esiintyvän mainoksen kautta Alavuden öljynpuristamon. Vaikka appivanhempien luona käydessämme ajamme lähes aina Alavuden ohitse, en ole aiemmin tiennyt, että siellä sijaitse kyseinen yritys. Öljynpuristamossa valmistetaan kotimaisesta rypsistä kylmäpuristettuja öljyjä. Viime käyntimme yhteydessä pysähdyimme sitten puristamon yhteydessä sijaitsevassa Vietävän hyvää -myymälässä (eikö ole ihana nimi myymälälle!). Myynnissä oli öljyjen lisäksi paljon lähialueen pientuottajien tuotteita, mutta tällä kertaa ostin vain öljyjä - pullon maustamatonta öljyä sekä sitruunalla ja valkosipulilla maustetut. Käytän harvoin maustettuja ruokaöljyjä, mutta muutaman kokeilun jälkeen ainakin Alavuden tuotteet saavat ison plussan. Niillä saa kivasti ja helposti lisämakua niin ruuanlaittoon ja leivontaan kuin salaattikastikkeisiin ja annosten viimeistelyyn. Seuraavaksi täytyykin kokeilla chilillä tai basilikalla maustettuja öljyjä.Kerroin täällä muutama päivä sitten marja-aroniasta tehdystä vispipuurosta. Sen innoittamana päätin kokeilla vispipuuron valmistamista pihlajanmarjoista. Käytin puuroon vastaavan määrän pihlajanmarjoja kuin yleensäkin muita marjoja. En sitten tiedä, päteekö niihin sama kuin aroniaankin eli marjojen maku voi vaihdella suurestikin eri puiden välillä. Puurosta tuli kuitenkin aika vahvan ja jopa hieman kitkerän makuista. Pakastimessa olevat marjat aionkin jatkossa käyttää yhdessä jonkun miedomman marjan kanssa.


Viime viikolla kävin taas kuukausittaisessa viiniklubissa, jossa aiheena oli tuhdit punaviinit. Maistelussa oli mukana portugalilainen Esporão Reserva 2014 (Alkon hinta 20,95€), eteläafrikkalainen Kanonkop Kadette Pinotage 2015 (14,52€), uruguaylainen Garzon Tannat Reserva 2015 (13,98€), kalifornialainen Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2014 (19,89€) sekä italialainen Zenato Amarone Della Valpolicella Classico 2013 (39,90€). Kaikki viinit olivat oikein hyviä ja maistuivat erinomaisesti maistelulautasen choritzolla ryyditetyn karitsan entrecôten samoin kuin tilsit-juustonkin parina. Suosikkia oli vaikea valita, mutta italialainen ja kalifornialainen viini taisivat lopulta päätyä omiksi lemppareikseni.


Viikonloppuna aloittelin parvekkeen somistamista talvikuntoon. Maalta toin jäkälää ym. matskua kahden ruukun asetelmiin, jonka lisäksi pariin ruukkuun suunnittelin callunaa, kuusentaimia ym. Sinkkiämpäri sai samantyylisen koristelun kuin maalla tekemäni saaviasetelma. Valmiiksi en vielä asetelmia ja istuksia saanut, kun kuusentaimet, kävyt ja käppyräiset oksat vielä puuttuvat. Mutta onpahan parvekkeella jo hieman syksyn tunnelmaa, vaikka muutama kesäkukka jatkaakin vielä kukkimista.
Sunnuntaina tein pitkän kävelylenkin ja tuohon yli paritunnin reissuun mahtui niin pilvistä säätä kuin suloista auringonpaistettakin. Lopuksi kuvaräpsyjä kävelylenkin varrelta.

Mukavaa viikon jatkoa!3 kommenttia:

 1. Ah miten kauniita syksyisiä kuvia. Suomesta löytyy varmasti vaikka mitä, kun vaan tietäisi myymälöiden ja valmistuspaikkojen olinpaikat. Hyvä löytö tuo öljypaikka. Täällä Porvoossa ilahduttaa tietenkin Brunberg ja on lihasavustamo, jota kaikki kehuu ja en ole ikinä käynyt. Ehkä pitäisi ottaa asiakseen.

  Mukavaa viikkoa Belladonna <3

  VastaaPoista
 2. Aivan upeita nuo sinun tekemäsi kukka-asetelmat ❤️
  Kaunista keskiviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Vietävän hyvää -liikkeessä näyttää olevan mukava valikoimia erilaisia öljyjä. Tällaisia liikkeitä on kiva löytää.
  Ja kauniiksi olet jo parvekkeen somistanut. Syysvärein.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista