torstai 26. kesäkuuta 2014

Taidetta Mäntässä





Eilen aloitimme tutustumisen Mäntän – tai nykyisen Mänttä-Vilppulan – tämän kesän taidetarjontaan. Jo keväällä olimme suunnitelleet, että Mäntän kuvataideviikon vuosittain vaihtuvan nykytaidenäyttelyn lisäksi käymme 2-3 vuoden tauon jälkeen myös Serlachius-museoissa. Myös appivanhemmat olivat kiinnostuneita Serlachiuksen museoiden tarjonnasta, joten heidän kanssaan kävimme tutustumassa molempien kohteiden tarjontaan: ensin taidemuseo Göstassa taidesäätiön oman kokoelman mestariteoksiin sekä tämän vuoden teemanäyttelyihin ja sen jälkeen Gustaf-museossa metsäteollisuuden, Serlachius yhtiön ja Mäntän historiaan.

Aloitimme taidepäivän Gösta-museosta. 






Mäntän kaupungin vahva yhteys taiteeseen sai alkunsa Serlachius-suvun ja ennen kaikkea Gösta Serlachiuksen rakkaudesta taiteeseen. Hän oli suuri taiteen ihailija ja mesenaatti, joka edisti maamme taideteollisuuden kehitystä ja tuki oman aikansa tunnettuja taiteilijoita mm. Akseli Gallen Kallelaa. Hän lahjoitti kartuttamansa noin 250 taideteoksen kokoelman Serlachiuksen taidesäätiölle v. 1933. Säätiö jatkoi maalaustaiteen lisäksi veistotaiteen keräämistä ja nykyisin kokoelma onkin yksi maamme merkittävimmistä. Se käsittää muun muassa Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin, Eero Järnefeltin, Victor Westerholmin ja Magnus Enckellin teoksia. Veistotaidetta edustavat mm. Robert Stigell, Walter Runeberg ja Emil Wikström. 

Näitä mestariteoksia on vuosien varrella ollut nähtävillä lukuisia historiallisessa kartanossa ja tämän kesän näyttely esittelee Gösta Serlachiuksen tärkeimpien taiteilijoiden teoksia. Kokoelma olikin huikea ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Lisäksi vanha kartano itsessään on erittäin mielenkiintoinen tutustumiskohde samoin kuin kartanoa ympäröivä englantilaistyyppinen puisto lukuisine veistoksineen.



Tänä keväänä vanhan kartanon kupeeseen valmistui puinen laajennusosa, mikä mahdollistaa entistä monipuolisemmat vaihtelevat teemanäyttelyt nykytaiteen osalta.
Tämän vuoden teemoista minua kiinnosti ennakkoon eniten SuperPop!, joka tarjoaa nähtäväksi pop-taiteen kansainvälisiä ja suomalaisia klassikoita. Teoksia on esillä mm. Andy Warholin, Paul Osipowin, Damien Hirstin ja noin parinkymmenen muun taiteilijan tuotannoista. Tässä muutama otos näyttelyteoksista.





Toinen kohteemme eli Serlachius-yhtiön entisessä pääkonttorirakennuksessa Mäntän keskustassa sijaitseva Gustaf ei ole varsinainen museo vaan pikemminkin sitä voisi kutsua tarinataloksi. Päänäyttely Paperiperkele kertoo kahdeksan näytelmäkohtauksen (tai pikemminkin kuunnelmakohtauksen) myötä G.A.Serlachiuksen tarinan. Esittelytapa oli mielenkiintoisen erilainen perinteisiin näyttelykeinoihin verrattuna.




Kahden kohteen läpikäynti oli aivan riittävää yhden päivän osalle. Näkemättä jäivät vielä varsinainen Mäntän kuvataideviikon näyttely sekä taidekeskus Honkahovin Suomalainen maisema –teeman tarjonta. Niihin tutustumme sitten toisen kerran. 
Taidepäivän päätteeksi käväisimme syömässä Myllyrannassa, paikasta kerron lisää myöhemmin. Taidetta oli kuitenkin tarjolla myös siellä. Tässä "kaverin" kanssa yritämme seurata vastarannan neitojen puuhia.





 Aurinkoista torstai-päivää!


2 kommenttia:

  1. Ihana tuo kuva, jossa sä istut tuon patsastytön kanssa ;)

    VastaaPoista
  2. Patsas oli aika söpö ja ne vastarannan tytöt vasta kiinnostivatkin, mutta kun ne olivat siellä toisella puolella.....

    VastaaPoista