keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Vispipuuro marja-aroniasta




Instan puolella sain pari pyytöä marja-aroniasta tehdyn vispipuuron ohjeesta, joten päätin laittaa reseptin jakoon tänne blogin puolelle.

Marja-aronia on yksi terveellisimmistä marjoistamme sisältäen enemmän antioksidantteja kuin muut marjat. Aroniassa on myös runsaasti C- ja E-vitamiineja, lukuisia kivennäis- ja hivenaineita sekä flavonoideja. Aronian sanotaan mm. torjuvan virtsatietulehdusta sekä alentavan verenpainetta ja marjojen sisältämien antosyaniinien suojaavan silmiä jopa tehokkaammin kuin mustikka. Aronia onkin varsinainen supermarja!




Maalla pihapiirissämme kasvaa yksi marja-aroniapensas, joka tekee vuosittain hurjan määrän marjoja. 
Kolme vuotta sitten valmistin aronia-omenahilloa, mutta muina vuosina marjat ovat jääneet lintujen syötäviksi.
Viime vuonna olisin halunnut kerätä niitä, mutta silloinkin linnut olivat nopeampia ja pensaassa ei ollut jäljellä ainuttakaan marjaa, kun me menimme maalle. Tänä syksynä minä ehdin ensin ja sain kerättyä monta litraa marjoja talven varalle pakastimeen. Marjat ovat helppo ja nopea kerätä, poimurillisen sain alle viidessä minuutissa. Parhaimmillaan yksi pensas voi tuottaa 8-10 kg marjoja vuodessa.



Aronian marjojen maku vaihtelee suuresti ja jopa samalla tontilla olevat pensaat saattavat tuottaa keskenään täysin eri makuisia marjoja. Meidän ainokaisen pensaan marjat ovat hieman karvaita eivätkä ne oikein maistu sellaisenaan. Appivanhempien pensaissa sen sijaan marjat ovat erittäin maukkaita ja makeita. Viime viikkoisen vierailumme aikana kävin useaan otteeseen napsimassa mehukkaita marjoja suuhuni.  

Tänä syksynä valmistin marja-aroniasta ensimmäistä kertaa vispipuuroa. Ensimmäisen satsin tein pelkästään aroniasta, jolloin puuron maku oli hyvä, vaikkakin erittäin mieto.

1 l vettä
5 dl aronian marjoja
1 dl (tai maun mukaan) sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 dl mannasuurimoita

Huuhtele marjat ja keitä niitä vedessä n. 15 min kunnes kuoret ovat pehmenneet. Siivilöi mehu talteen ja painele marjoja, jotta niistä irtoaa mukaan hieman sosetta.

Kiehauta mehu ja mausta sokerilla, vaniljasokerilla ja ripaus suolalla, tarkista maku.

Vispaa mannasuurimot kiehuvan mehun joukkoon ja anna hautua n. 10 min välillä sekoittaen.

Jäähdytä puuro ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.


Toisella kertaa halusin puuroon hieman voimakkaampaa makua, joten lisäsin mukaan viinimarjoja. Hapokkaat marjat tai vaikkapa omenat tuovatkin aronian aromit paremmin esille. 

Kivaa keskiviikkoiltaa!

 





6 kommenttia:

  1. Kiitos Belladonna ohjeesta. Tätä minä kokeilen. Ja tuo kuva, se jo houkuttaa syömään marja-aroniasta valmistettua vispipuuroa. Ja mikä supermarja tuo onkaan 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aronia-viinimarjapuuro oli vieläkin herkullisempaa. Täytyy kokeilla myös esim. vadelmaa.

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta. Meillä on puskat pullollaan näitä marjoja.
    Ihanaa iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt keräämään supermarjat talteen! Ne ovat loistavia esim. smoothieen lisättäväksi.

      Poista
  3. Rakastan marjapuuroja :) Kiitos ohjeesta ja mukavaa loppuviikkoa !

    VastaaPoista