Instan puolella sain pari pyytöä marja-aroniasta tehdyn vispipuuron ohjeesta, joten päätin laittaa reseptin jakoon tänne blogin puolelle.
Marja-aronia on yksi terveellisimmistä marjoistamme
sisältäen enemmän antioksidantteja kuin muut marjat. Aroniassa on myös
runsaasti C- ja E-vitamiineja, lukuisia kivennäis- ja hivenaineita sekä
flavonoideja. Aronian sanotaan mm. torjuvan virtsatietulehdusta sekä alentavan verenpainetta
ja marjojen sisältämien antosyaniinien suojaavan silmiä jopa tehokkaammin kuin
mustikka. Aronia onkin varsinainen supermarja!
Maalla pihapiirissämme kasvaa yksi marja-aroniapensas, joka
tekee vuosittain hurjan määrän marjoja.
Kolme vuotta sitten valmistin aronia-omenahilloa, mutta muina vuosina marjat ovat jääneet lintujen syötäviksi.
Viime vuonna olisin halunnut kerätä niitä, mutta silloinkin linnut olivat nopeampia ja pensaassa ei ollut jäljellä
ainuttakaan marjaa, kun me menimme maalle. Tänä syksynä minä ehdin ensin ja sain kerättyä monta litraa marjoja talven varalle pakastimeen.
Marjat ovat helppo ja nopea kerätä, poimurillisen sain alle viidessä
minuutissa. Parhaimmillaan yksi pensas voi tuottaa 8-10 kg marjoja vuodessa.
Aronian marjojen maku vaihtelee suuresti ja jopa samalla
tontilla olevat pensaat saattavat tuottaa keskenään täysin eri makuisia marjoja.
Meidän ainokaisen pensaan marjat ovat hieman karvaita eivätkä ne oikein maistu
sellaisenaan. Appivanhempien pensaissa sen sijaan marjat ovat erittäin
maukkaita ja makeita. Viime viikkoisen vierailumme aikana kävin useaan otteeseen napsimassa
mehukkaita marjoja suuhuni.
Tänä syksynä valmistin marja-aroniasta ensimmäistä kertaa
vispipuuroa. Ensimmäisen satsin tein pelkästään aroniasta, jolloin puuron maku
oli hyvä, vaikkakin erittäin mieto.
1 l vettä
5 dl aronian marjoja
1 dl (tai maun mukaan) sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 dl mannasuurimoita
Huuhtele marjat ja keitä niitä vedessä n. 15 min kunnes kuoret
ovat pehmenneet. Siivilöi mehu talteen ja painele marjoja, jotta niistä irtoaa
mukaan hieman sosetta.
Kiehauta mehu ja mausta sokerilla, vaniljasokerilla ja
ripaus suolalla, tarkista maku.
Vispaa mannasuurimot kiehuvan mehun joukkoon ja anna hautua
n. 10 min välillä sekoittaen.
Jäähdytä puuro ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
Toisella kertaa halusin puuroon hieman voimakkaampaa
makua, joten lisäsin mukaan viinimarjoja. Hapokkaat marjat tai vaikkapa omenat tuovatkin aronian aromit paremmin esille.
Kiitos Belladonna ohjeesta. Tätä minä kokeilen. Ja tuo kuva, se jo houkuttaa syömään marja-aroniasta valmistettua vispipuuroa. Ja mikä supermarja tuo onkaan 💜
VastaaPoistaAronia-viinimarjapuuro oli vieläkin herkullisempaa. Täytyy kokeilla myös esim. vadelmaa.
PoistaKiitos ohjeesta. Meillä on puskat pullollaan näitä marjoja.
VastaaPoistaIhanaa iltaa sinulle!
Nyt keräämään supermarjat talteen! Ne ovat loistavia esim. smoothieen lisättäväksi.
PoistaRakastan marjapuuroja :) Kiitos ohjeesta ja mukavaa loppuviikkoa !
VastaaPoistaHyvää loppuviikkoa Sara!
Poista