maanantai 5. kesäkuuta 2017

Viikon 22 huiput - pihalta pöytään


Tässä touko-kesäkuun vaihteessa olen ollut aivan innoissani, kun olen päässyt maalla käydessämme hortoilemaan eli keräämään pihalta ja pellolta syötäväksi kelpaavia luonnon antimia. Niinpä viikon huiputkin ovat pihalta pöytään -teeman mukainen.

Toukokuun puolessa välissä harmittelin täällä blogissakin, kun maalla kevät eteni sen verran hitaasti, etten ennakko-odotuksistani huolimatta päässyt heti keräämään raparperia tai nokkosta. Pari lämmintä päivää teki kuitenkin tehtävänsä ja muutama raparperin varsi ehti venähtää niin, että lähtöaamuna sain kuin sainkin niitä muutaman mukaani piirakkaa varten. Tänä viikonloppuna rapskua riitti piirakan lisäksi myös kiisseliin sekä chilillä ja valkosipulilla maustettuun chutneyhin (ohje löytyy täältä). Makean kirpeä chutney sopii oivallisesti grilliruokien lisukkeeksi.
Nokkosesta innostuin toden teolla pari vuotta sitten, jolloin kuivatin sitä ja käytin talven mittaan keittoihin, munakkaisiin ja jopa smoothien sekaan. Viime vuonna lisäsin nokkosta ryöpättynä ohukaistaikinaan, jutun siitä voit lukea täältä. Tänä vuonna olen ehtinyt kiehauttaa tuosta superfoodista keiton, paistaa lettuja ja uutena kokeiluna valmistin feta-nokkospiirakan. Piirakka ylitti odotukseni, tuota herkkua täytyy tehdä ilman muuta heti, kun seuraavan kerran menemme maalle.
Viime kesänä käytin maitohorsmaa ensimmäisen kerran ruuanvalmistuksessa. Nuoret varret valmistin parsan tapaan ja tarjosin paahdetun parmankinkkusilpun ja hollandaisekastikkeen kera (kuva viikon huipuissa vuosi sitten). Heinäkuussa käytin kukkia mm. leivän päällä. Tämän kevään uutena testauksena oli valmistaa horsman varsista keittoa. Valmistin keiton parsakeiton tapaan ja siitä tuli erittäin hyvää. Suosittelen kokeilemaan!


Seuraavaksi odotan, että tonttimme kuusten oksankärkiin ilmestyy uutukaiset vuosikasvaimet. Kerkistä aion viime vuoden tapaan keittää siirappia.
Oletteko te hyödyntäneet raparperin lisäksi muita luonnonantimia?

Maalla oli ihan "pakko" kerätä tuomenoksia maljakkoon. Sisällä tuvassa ne valitettavasti alkoivat heti varista, mutta viileällä verannalla viihtyivät oikein hyvin. Sinne ne jäivät tuoksumaan, kun lähdimme kotiin.

Mukavaa viikkoa!


4 kommenttia:

 1. Raparperi on minun suurta herkkua ja mokkosta syötiin lapsuudenkodissani. Nokkoskeitto maistuisi nyt hyvältä, sellainen lapsuuden muistoilla höystetty.

  VastaaPoista
 2. Raparperia itsekin toin Sauvon farmilta ja nokkosia olen joskus keräillyt, mutta taitaa jäädä tältä vuodelta väliin. Maitohorsman varsia on ollut tarkoitus kokeilla - kiitos muistutuksesta;)

  VastaaPoista
 3. Raparperi on kyllä maailman parasta. :p

  VastaaPoista
 4. Nokkoslettuja olen kerran tehnyt ja oli kyllä hyviä. Noita horsmia pitäisi kyllä testata.. Ihanaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista