sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Viikon 19 huiput

Tässäpä jälleen otteita viime päivien ajalta.

Toissaviikollahan olimme maalla ja siellä tuli muutaman päivän aikana koettua monta "kevään eka" -juttua: mm. aamukahvit ulkona keinussa, grillikauden avaus ja ruokailut kuistilla toivat mukaan fiiliksen, että kesä on ihan kulman takana.

Innostuin muutama vuosi sitten tekemään grilliruokien lisukkeeksi kasvisnyyttejä ja ne kuuluivat tietysti myös vuoden ensimmäiseen grilliateriaan. Yleensä laitan nyytteihin vaihtelevasti erilaisia kasviksia ja juureksia, joita jääkaapista sattuu löytymään. Tällä kertaa porkkanan, kukkakaalin, kesäkurpitsan, paprikan ja munakoison lisäksi hain pellolta mukaan poimulehtiä. En ole koskaan aiemmin käyttänyt niitä ruuanlaitossa, mutta halusin kokeilla. Olen nimittäin yhä enemmän alkanut innostua villivihanneksista ja pikku hiljaa opettelen niiden käyttöä. Poimulehdet olivat vielä kovin pieniä ja vuohenputkea ja maitohorsmaa en vielä löytänyt lainkaan. Odotan innolla, että seuraavalla kerralla maalla käydessä niitä jo löytyy ja pääsen kokeilemaan niitäkin.

Sää oli niin upea, etten millään malttanut lähteä sisälle keittiöhommiin. Niinpä kannoin vihannekset sun muut tykötarpeet pihalle ja valmistin nyytit auringonpaisteessa. Aurinko lämmitti myös talon kuistin niin, että pystyimme nauttimaan monena päivänä ateriatkin siellä. Sekin yksi kesään kuuluva must-juttu meille.Ensimmäiset pääskysetkin viettivät yhden päivän pihan sähkölangoilla. 1800-luvun loppupuolella rakennettuun vanhaan navettaan, joka vielä muutaman vuosi sitten toimi hevostallina, saamme joka vuosi monta pääskyspariskuntaa pesimispuuhiin. Näkemämme linnut eivät tosin vielä olleet "omia" pääskyjä, vaan nämä jatkoivat matkaa muutaman tunnin oleskelun jälkeen. Oli silti mukava kuulla niiden visertelyä ja katsella lentopyrähdyksiä.Viikon paras kirja on ollut Viettelevät villiyrtit teos, jonka sain tytseiltä äitienpäivälahjaksi. He eivät vielä tienneet orastavasta hortoiluinnostuksestani mitään, mutta sattumoisin keksivät hankkia minulle tuon kirjan. Kirjassa on esitelty kymmeniä helposti tunnistettavia ja löydettäviä villiyrttejä sekä annetaan reseptejä ja ohjeita niiden käyttöön. Aivan ihana kirja!


Meillä alkoi kesä myös parvekkeen osalta. Pitkään mietin, laitanko ruukkuihin loppukevään ajaksi orvokkeja, mutta lopulta päädyin hankkimaan niiden sijaan kesäkukkia. Lasitetulla parvekkeella ne viihtyvät jo nyt aivan hyvin. Vaihtelen kesäkukkien väritystä vuosittain: viime vuonna ruukuissa oli punaista ja valkoista, edellisvuonna valitsin pääväriksi keltaisen. Tänä vuonna huomasin päätyväni vaaleanpunaiseen ja valkoiseen sen kummemmin asiaa ennakkoon pohtimatta. Näin nimittäin puutarhaliikkeessä todella kauniin sävyisen daalian, josta intoutuneena hankin muitakin kukkia samoissa sävyissä. Istutin suurimpaan ruukkuun daalian seuraksi pinkin ja valkoisen pelargonin, toiseen ruukkuun laitoin vaaleanpunaisen pelargonin lisäksi marketan ja pienen laventelin. Kukkien lisäksi ostin oliivipuun, josta olen haaveillut jo parin vuoden ajan.Tiistaina kokoonnuimme kevään viimeiseen wine tasting -iltaan. Illan teemana oli Aromaattiset viinit. Viidestä maukkaasta viinistä mieleisin oli Anselman Riesling Classic, joka sopii hienosti kesäviiniksi ja maistuu vaalean kalan, parsan tai vaikkapa kevyen puffet-pöydän antimien seurana. Maistelulautasemme yhtenä herkkuna oli kupponen kermaisen maukasta nokkoskeittoa. Viime vuonna käytin tuoretta nokkosta vain lettuihin ja nyt palan innosta päästä kokeilemaan niitä keittona. Näiden kesäisten kuulumisten myötä kivaa tulevaa viikkoa!1 kommentti:

  1. Tuollaiset kasvisnyytit vaikuttaakin kivalta! Täytyypä ehdottaa kokille. Tuli nälkä, ja vielä näin yöaikaan :D

    Nuo wine tastingit on kyllä kivoja. Olen vain kahdesti ollut mutta olen useammin aikonut mennä noihin Finskin järjestämiin. Sitten en vaan ole kehdannut, kun en ole mikään viinituntija :/... Tiedän, ihan hyvin silti voisi mennä ;).

    VastaaPoista