tiistai 5. kesäkuuta 2018

Filmitähtien jäljillä -näyttely



Viime torstaina Helsingin kaupungintalon aulassa avattiin Filmitähtien jäljillä -niminen näyttely, jonka avajaisiin pääsin osallistumaan. Näyttelypäällikkö Kirsi Hasun sekä näyttelyn käsikirjoittajan ja kuraattorin Joanna Weckmanin lyhyiden tervetuliaissanojen jälkeen hurmaava Esko Salminen kertoi muutamia hauskoja muisteloita elokuvien tekovaiheista ja julisti näyttelyn avatuksi. Avajaisseremonian jälkeen pääsimme tutustumaan itse näyttelyyn.




1930-luvulta 1960-luvun alkuun saakka Helsingissä tehtiin ahkerasti elokuvia ja Virka-gallerian näyttelyssä kerrotaan elokuvien tekemisestä ja siitä, miten suomalaisen elokuvan kultakaudella helsinkiläisyydestä rakennettiin mielikuvia ja kerrottiin kaupunkilaisuudesta roolihahmojen kautta. Näytillä on kuvia elokuvista ja niiden kuvauksista sekä 15 aitoa roolipukua, joita käytettiin Suomen Filmiteollisuus Oy:n ja Suomi-Filmi Oy:n elokuvissa. Seiniä koristavat valokuvat iki-ihanista elokuvatähdistä ja välillä voi istahtaa sohvalle katsomaan klippejä yli kahdestakymmenestä nostalgisesta elokuvasta. 









Vuosikausiin en ole katsonut vanhoja kotimaisia elokuvia, mutta lapsena ja varhaisteininä ne olivat lemppareitani. Näyttely palautti mieleen monet unohtuneet leffat ja herätti innostuksen katsoa vaikkapa Kaivopuiston kaunis Reginan, Katariina ja Munkkiniemen kreivin, Prinsessa Ruususen tai Kulkurin valssin jälleen kerran.



Filmitähtien jäljillä -näyttely on esillä 26.8.2018 saakka ja se onkin Virka-gallerian viimeinen näyttely. Kannattaa käydä tutustumassa!






7 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen näyttely. Historia ja elokuvat kiinnostavat. Ja nimenomaan tuo ajankuva vanhoissa elokuvissa. Kiitos kivasta vinkistä.
    Ja on tuo Esko Salminen ihana :)
    Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Wau, mihin pääsit! Varmasti upea näyttely!
    Kivaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
  3. Onpa upea näyttely. Itsekin katselin lapsena, nuorena tyttönä ja aikuisenakin Suomi-filmejä. Vieläkin niitä tulee onneksi tv:stä aika usein, jos nostalgiannälkä iskee. Täytyypä piipahtaa tuossa näyttelyssä, jos sopiva tilanne tulee:)
    Ihanaa viikkoa:)

    VastaaPoista
  4. Ihan mahtava näyttely. Harmittaa, että ei mummi enää ole elossa, hänen kanssaan tuolla olisi ollut kiva käydä. Meillä kun oli tapana katsella yhdessä vanhoja leffoja. Suomisen Olli oli hauska :)

    VastaaPoista
  5. Oooh. Pakko mennä ja lisätä tämä kesän tekemiskistaan. On sitä sateellekin oltava omat juttunsa!

    VastaaPoista
  6. Hei!

    Näin eläläisenähän on helppoa katsella vanhoja kotimaisia elokuvia. Niitä tulee melkein kaikkina iltapäivinä. Tänäänkin tuli Valkoisen neilikan velho (Joel Rinne, Hilkka Helinä ym.). Elokuvat ovat myöhemin katsottavissa myös Yle Areenassa. Kyllä puketumiseen on panostetu myös musta-valkoaikana. Tietenkin autenttiset puvut olisivat näkemisen arvoisia.

    Ansa ja Tauno

    VastaaPoista
  7. Aivan ihana näyttely ja muistan niin hyvin, kun pienenä aina vaarin kainalossa katsoin näitä ja lempparileffa oli mm. Vaimoke ja Komisario Palmu.

    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista