Yleisesti ottaen ruokavalioni on aika hyvällä mallilla. Arkiruoka on pääsääntöisesti
normaalia kotiruokaa: keittoja, laatikoita, salaatteja ym. perusruokaa, lihan
syömiseni on vähentynyt parin vuoden aikana ja yhä useammin valmistan
kasviruokia. Viikonloppuisin tosin panostan ruokaan ja ruuanlaittoon vähän enemmän
ja syömme arkeen verrattuna ”paremmin”. Kermaa ja voitakin kuluu
arkiruoanlaittoa enemmän.
Joulukuussa suklaa, makeat leivonnaiset, rasvaiset juustot maistuivat ja vuoden
alkajaisiksi otin itseäni niskasta kiinni ja aloin muokata ruokavaliosta turhat höttöhiilarit, sokerit ja rasvat pois. En ole koskaan pitänyt "ton"-kuukautta oli sitten kyseessä
sokeriton, herkuton, tipaton, lihaton tai mitä muita niitä nyt onkaan. En
myöskään ole kokeillut ihmedieettejä painon alentamiseksi. Itselleni sopiikin
paljon paremmin tarvittaessa ruokavalion järkeistäminen totaalisten kieltäytymisten
tai pikadieettien sijaan. Pienen viilauksen jälkeen vihannekset ja kasvikset täyttävät jälleen puolet
lautasesta, päivittäisen suklaasyöpöttelyn olen saanut kuriin, pahimman
makeanhimon taltutan hedelmillä ja ruuista olen ylipäätään karsinut turhat
kalorit. Tämä oli helpoin osuus ruokailuun liittyvistä muutostavoitteistani ja lähti
helposti käyntiin.
Vaikein on kuitenkin vielä edessä. Vuodenvaihteessa
pohdin, miksi en onnistunut karistamaan kesän aikana kertyneitä kiloja syksyn
aikana. Tajusin, että suht hyvältä kuulostavasta ruokavaliosta huolimatta
ruokailutottumukseni ja ruokarytmini ovat aivan viturallaan. Aamiaissmoothien
tai -tuorepuuron jälkeen olen syömättä monta tuntia. Lounas jää väliin ja napsin vain jotain pientä suuhuni. Kunnon ruuan syön vasta
illansuussa, jonka jälkeen pitkin iltaa napostelen mielelläni jotain. Olenkin
jo kauan syönyt kulutukseen nähden aivan liian vähän ja harvoin. Tästä on ollut
seurauksena se, että elimistö kärsii energiavajeesta ja elää säästöliekillä. Tilanteen
tasapainottamiseksi aineenvaihdunta on hidastunut ja sen myötä energiankulutus
vähentynyt. Paino ei laske, vaikka mitä tekisi.
Nyt pitäisikin saada
elimistö ja aineenvaihdunta heräämään opettelemalla syömään riittävän usein
päivän mittaan. Lisäksi ruokailuni pitäisi siirtyä nykyisestä
iltapainotteisuudesta aamu- ja lounaspainotteiseksi. Olen viikon verran yrittänyt
opetella uusiin tapoihin etenkin aamiaisen monipuolistamisen ja lounaan suhteen.
Totuttelu on ollut erittäin vaikeaa, sillä en millään pysty syömään niin paljon
ja niin usein kuin pitäisi.
Pienen
pientä kehittymistä on ehkä alkanut kuitenkin olla näkyvissä. En
kaipaa kahta lämmintä ruokaa päivässä, mutta lämpimän lounaan korvaaminen
hieman runsaammalla välipalalla tuntuu tässä vaiheessa hyvältä
vaihtoehdolta. Lisäksi olen lisännyt välipalojen nauttimista ylipäätään. Hedelmät,
rahka-annos marjoilla tai marjakeitolla, pähkinät tai paahdetut härkäpavut ovat
hyviä energian tuojia.
Olen aina ollut huono
syömään aamiaista ja päivä alkoi pelkän aamukahvin voimin. Kolmisen vuotta
sitten innostuin smoothiesta, tuorepuuro tuli vaihtoehdoksi hieman myöhemmin. Aamupalan
monipuolistaminen ei ole oikein lähtenyt vielä käyntiin, ei auta muuta kuin
yrittää.
Katsotaan muutaman viikon jälkeen, missä mennään.
Upeaa loppuviikkoa!
PS. Eikö ole ihana, Hellapoliisi.shopista ostamani valkoinen kerrosteline!
Se on muuten jännää miten vaikeaa riittävä syöminen on. Oikeaa ruokaa pitää syödä paljon ja usein - välillä se käy ihan työstä. Huh!
VastaaPoistaMutta sitä kun vaan sitkeästi opettelee uusia tapoja niin eiköhän se jossakin vaiheessa automatisoidu!
Tsemppiä!
Kiitos Annu! Juu, vaikeaa on. Varsinkin aamiainen tuottaa tuskaa.
PoistaNo niin! Remonttia ruokailuun sielläkin! Itse olen myös ollut 2 viikkoa syömättä karkkia. Se on minulle pahin sokerinlähde. Toivotaan, että sinullakin alkaa tulosta näkyä.
VastaaPoistaKaunis on tuo kerrosvati!
Mukavaa viikonloppua!
Minä voisin syödä suklaata vaikka kuinka paljon, ja joulun maissa kulutus oli huikea. Joulun jälkeen söin yhden tai kaksi palaa päivällisen jälkeen ja kun avattu kohvehtirasia loppui, jäi myös suklaan syönti tällä erää. Toisaalta, eipä tuo pala tai konvehti päivässä niin paha ole, joten jos oikein tiukka paikka tulee, aion sen nauttia.
PoistaMinä olen myös päättänyt lisätä vihreää entistä enemmän lautaselle ja jatkaa veden juomista. Ennen huomasin, että en välttämättä juonut vettä koko työpäivän aikana, sen piti muuttua.
VastaaPoistaHyvältä kuulostaa nuo sinun ruokailut nyt, tsemppiä!
Kiitos Outi! Veden juominen on todella tärkeää koko elimistön kannalta. Aluksi siihenkin on vaikea tottua, mutta maustettu vesi auttaa asiaan.
PoistaRuokailutottumusten muuttaminen on oikeasti todella vaikeaa ja kun elämäntapaansa lähtee muuttamaan niin siinä ei saisi kyllä olla mitään muuta tätä proseduuria estämässä jotta tulee varmasti myös tehtyä silleen fiksumman puoleisesti. Hiljalleen olen palannut siihen miten vuosi sitten söin, raskaus kun sotki aivan kaiken ja se mikä silloin oli helppoa ei muuten todellakaan enää ole :D Onpahan työmaata!
VastaaPoistaTsemppiä sinne tämän kanssa!
Ei ole helppoa ei. Raskaus voi muuttaa paljon ruokailua ja ruokatottumuksia. Minä olen molempia tytsejä odottaessa syönyt terveellisemmin kuin koskaan ihan luonnostaan ja mulla oli terveellisiä mielihaluja (karkin ja suklaan lisäksi, heh). Muistan, että sinullekin aamiainen on ollut haasteellinen juttu, täytyy vain yrittää opetella vähitellen syömään monipuolisemmin ja enemmän. Tsemppiä sinullekin ja hyvää viikonloppua!
PoistaEi ole helppoa, liikaa tai liian vähän, molemmin päin voi mennä pieleen. Itse olen pitänyt niin tipatonta kuin herkutontakin, mutta yleisesti uskon monipuoliseen syömiseen kohtuudella ilman sen kummempia rajoituksia - mutta aina välillä tulee kyllä tarkistamisen paikka tarpeeseen! Tsemppiä & mukavia talvipäiviä!
VastaaPoista