tiistai 9. tammikuuta 2018

Aktiivisesti uuteen vuoteen

En ole koskaan oikein lämmennyt uudenvuodenlupauksille, enkä sellaisia tehnyt tänäkään vuonna. Sen sijaan listasin itselleni muutamia tavoitteita ja toimenpiteitä, joita aion toteuttaa alkaneen vuoden aikana. Viime viikkojen ajan olen laiminlyönyt itseni ja yksi tärkeimmistä päämääristä tälle vuodelle on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Etenkin skarppaus niin ruokavalion kuin liikunnankin suhteen on enemmän kuin tarpeen.
Mutta palataanpa aluksi vuoden takaisiin tunnelmiin. Puhjenneen umpisuolen ja sitä seuranneen tulehduksen vuoksi paino oli pudonnut parissa kuukaudessa 5-6 kiloa. Leikkauksen jälkeen vatsa- ja ruuansulatusongelmat jatkuivat tammikuulle saakka, mutta sen jälkeen olo oli mitä parhain kilojen karisemisen vuoksi. Liikuntaa harrastin säännöllisesti, tein kävelylenkkejä ja kävin useamman kerran viikossa kuntosalilla. 


Koko kevään ajan jatkunut hyvä putki nuukahti kesän ja mökkikauden myötä. Vietimme paljon aikaa maalla ja siellä tulee aina syötyä niin suolaisia kuin makeitakin herkkuja liikaa ja liian usein.  Kesän jälkeen tein pitkiä kävelylenkkejä päivittäin, mutta kuntosalilla käynti jäi "pitäisi aloittaa" -tasolle. Ja menköön vaikka kaamosväsymyksen piikkiin, mutta mitä pidemmälle syksy eteni, sitä harvemmin viitsin lenkille lähteä. Olotila onkin ollut kaikkea muuta kuin hyvä ja pirteä, paino nousi muutaman kilon, vyötärölle kertyi lisäsenttejä eikä yleis- tai lihaskunnossakaan ole kehumista.

Uuden vuoden alkajaisiksi päätin, että asioihin on tultava muutos ja terveelliset rutiinit on taas juurrutettava osaksi arkielämää. Mittavien elämäntapamuutosten sijaan päätin aloittaa pienillä, mutta tärkeillä muutoksilla, jolloin ne ovat realistisempia ja niistä on helpompi pitää kiinni.

Syksyn aikana unirytmi oli vinksahtanut ja oli sitten arki tai viikonloppu menin aivan liian myöhään nukkumaan. Tykkään iltaisin lukea sängyssä muutaman sivun ennen valojen sammuttamista. Sinänsä hyvä tapa, mutta sitä ennen ei pidä viettää tuntia somessa blogeja lukien tai instaa ja facabookia selaten. Liian useana aamuna kelloradion tullessa päälle takana oli vain 6 tunnin yöuni, joka ei minulle riitä alkuunkaan. Riittävän yöunen takaamiseksi unirytmi on saatava kohdalleen.

Monta vuotta sitten sekä silmälääkäri että optikko kehottivat lisäämään veden juontia. Tein työtä käskettyä ja hankin työpöydälle vesikannun, jotta muistin juoda pitkin päivää. Kotona pidän aina jääkaapissa sitruunalla, muutamalla marjalla tai vaikkapa mintun tai sitruunamelissan lehdillä maustettua vettä. Joulun aikaan veden juominen syystä tai toisesta väheni ja sen huomasi heti ihon ja silmien kuivumisena. Viime päivinä vettä on kulunut kahvin, teen ja ruokajuomien lisäksi 1-2 litraa päivässä.


Tiedän entuudestaan, että alkuinnostuksen puuskassa aloitan liikkumisen ylitehokkaasti, joka sitten kostautuu ja into laantuu jossain vaiheessa. Tällä kertaa aloitan tauon jälkeen liikkumisen maltillisemmin ja helpommilla tavoitteilla, joita voin matkan varrella nostaa. 

Vatsa- ja selkälihasharjoituksia sekä pieniä venytyksiä olen aloittanut tehdä kotona, seuraava steppi on kuntosaliharjoittelun aloittaminen. Vuoden alusta satunnaiset kävelylenkit vaihtuivat säännölliseen liikkumiseen. Polveni ja niveleni eivät kestä juoksemista, mutta reippailla pitkillä kävelylenkeillä saan hyvin kohennettua peruskuntoa. Pitkästä aikaa kaivoin esiin aktiivisuusrannekkeen ja kummasti kertyvien askelten seuraaminen motivoi liikkumaan. Liikunnan lisäämisen lisäksi ruokavalion ja ruokailutottumusten muutokset ovat tärkeässä osassa tavoitteiden toteutumiseksi. Niistä lisää myöhemmin.

Reipasta viikkoa!
7 kommenttia:

 1. Reipasta jatkoa sinullekin!
  Itselläni on myös niskasta otto liikunnan suhteen!
  Kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä välillä niin vaikeaa, mutta toivottavasti onnistuu :).

   Poista
 2. No tämähän oli aivan kuin omasta kynästäni kirjoitettua tekstiä! Tsemppiä meille molemmille näiden pienten mutta oi, niin tärkeiden muutosten toteuttamisessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pienillä teoillamme on iso vaikutus olotilaamme. Tsemppiä!

   Poista
 3. Olen kanssa pienten muutoksien kannattaja!

  Reipasta viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista