maanantai 3. huhtikuuta 2017

Viikon 13 huiput - lauantain tarjoilut


Lauantaina meillä oli iso joukko perhettä ja lähisukua viettämässä iltaa. Tarjoilun suunnittelu ja valmistelut olivat mittavassa roolissa viime viikon ajankäytössäni, blogissakaan en ole ehtinyt käydä päiväkausiin. Tämän kertaisessa viikon huipuissa palaan lauantain tarjoiluihimme.
 
Mitään erityistä syytä juhlaan ei ollut, mutta koska aivan liian harvoin näemme sukulaisia, päätimme järjestää pienimuotoiset illanistujaiset. Meidän kahden eli isäntäparin lisäksi vieraita oli tulossa 15. Näin suurta porukkaa ei meillä voida istuttaa pöydän ääreen, joten "oikeaa" ruokaa en halunnut tarjota. Päädyin sen sijaan ruokaisaan ja konstailemattomaan pikkupurtavaan.

Oman haasteensa tarjoiluun toivat allergiat ja muut ruokarajoitteet. Yhdelle ruuan piti olla gluteenitonta, toiselle laktoositonta, kolmannelle ilman vehnätärkkelystä (jota on joissakin gluteenittomissa tuotteissa). Lisäksi yksi ei syö lihaa, yksi on allerginen kalalle (lämmintä kalaa ei voi olla edes tarjolla) ja yhdellä on vegaaninen ruokavalio. Täytyy myöntää, että jonkin aikaa piti miettiä, mitä keksisin tarjolle, jotta jokaiselle löytyisi jotakin. Päänvaivaa tuotti eniten vegaani ruokavalio, josta minulle ei ole kokemusta aikaisemmin.Koska suurin osa vieraista syö lihaa, valmistin ison satsin pulled porkia. Vegaani sekä lihattoman ruokavalion omaava saivat puolestaan bbq-härkistä. Coleslowta tein sekä normaalin majoneesipohjaisen että vegaanille sopivan version. Oli ensimmäinen kerta, kun valmistin munattoman majoneesin ja olin yllättynyt kuinka helppo ja maukas majoseesin korvike syntyi öljystä, soijamaidosta ja mausteista. Jos olisin tiennyt tämän, olisin tehnyt kaikille coleslown majoneesin korvikkeesta. Myös vihannesten kanssa syötävästä tsatsikista tein vegaaniversion, johon käytin soijajugurttia. Suosittelen kokeilemaan molempia.

Elämäni ensimmäinen vegaanimajoneesi

Coleslowta normaali ja vegaaniversio
Joululaatikoiden jämistä leivoin rieskoja, ja sen jälkeen olen tehnyt niitä lukuisat kerrat. Nyt sulhaspiirakoiden sijaan kolme henkilöä saivat leipomiani perunarieskoja, joihin käytin gluteenittomia jauhoja, vegaanimargariinia ja pakasteperunamuusia, joka nopeutti ja helpotti urakkaa. Rieskoista tuli erittäin hyviä, niitä täytyy tehdä toistekin, kuvaa en tosin muistanut niistä ottaa :)

Näistä aineksista gluteenittomat ja vegaanit perunarieskat
Kasvispiirakat tein gluteenittomista jauhoista ja vegaani sai oman pienen piirakkansa, joka oli ilman fetajuustoa ja jossa kerma-, muna- ja juustoseoksen korvasin maustamallani soijajugurtilla. Piirakan ulkonäkö ei ollut kauneimmasta päästä, mutta maku oli sitäkin parempi.

Soijakerma toi kosteutta piirakkaan, vaikka ulkonäkö hieman kärsi
Tässä valmistuu pienen pienet kylmäsavulohipalaset
Jälkiruuaksi valmistin perunajauhopohjaisen kääretortun, jonka täytin vaniljakreemillä ja vadelmilla. Toiseksi jälkiruuaksi tein hedelmäsalaattia, joka sopi jokaisen ruokavalioon. Hedelmät marinoituivat yön yli sokeriliemessä, johon lisämakua toivat kanelitanko ja muutama mintun lehti. Salaatti maistui oikein hyvin kermavaahdon kera.


Olipa mielenkiintoista kokeilla uusia kokkailuja varsinkin vegaanitarjottavien osalta. Ruoka näytti maistuvan jokaiselle ja iltamme oli kaikin puolin onnistunut. Pitäisi useammin kutsua porukka koolle.

Mukavaa viikon alkua!
4 kommenttia:

 1. Ihanasti olet ottanut huomioon kaikki vieraat. Hyvältä näyttää tarjottavat.
  Mukavaa viikkoa ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnän, että aluksi tuntui vaikealta keksiä tarjottavaa näin monen ruokarajoitteen tiimoilta. Mutta tekemällä oppii.

   Poista
 2. Kylläpä näyttää herkullisilta nuo tarjottavat :-P Hurjan urakan kyllä olet tehnyt, pisteet sinulle. Itse en tässä kevätväsymyksessäni jaksaisi edes ajatella moisia... Ei epäilystäkään, että illasta tuli onnistunut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mape! Ilta oli onnistunut, kiva tavata sukua pitkästä aikaa.

   Poista