maanantai 19. maaliskuuta 2018

Turistina Kalliossa

Lauantaiaamupäivällä saimme yks kaks idean lähteä katsomaan Kallion kirkkoa, jossa Puuhis ei ollut aiemmin käynyt. Minä olin edelliskerran ollut siellä lähes 15 vuotta sitten ystäväni häissä, mutta kirkko oli tullut tutuksi jo lapsena. Asuin vielä ensimmäisen kouluvuoteni ajan Kalliossa ja tuolloin parhaan kaverini isä toimi kirkossa pappina. Koulun joulu- ym. kirkkojuhlien lisäksi tuli kirkossa piipahdettua muulloinkin. Noiden aikojen johdosta kirkosta on jäänyt lämmin muisto ja nyt oli mukava käydä tutustumassa siihen rauhassa.



Helsingin maamerkkeihin kuuluva, graniitista valmistettu kirkko on vihitty käyttöön syksyllä 1912 ja sen torni risteineen kohoaa peräti 94 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kirkko muodostaa upean päätepisteen 2,5 kilometrin pituiselle katusuoralle, jonka muodostavat Kopernikuksentie, Unioninkatu ja Siltasaarenkatu.


Sisältä kirkko on äärimmäisen kaunis. Seiniä koristavat jugend-tyyliset seinämaalaukset ja alttaritauluna on puureliefi. Upeat valaisimet ovat Paavo Tynellin suunnittelemat.




Kirkossa on erittäin hyvä akustiikka ja siellä järjestetään usein konsertteja. Lauantaina mennessämme Ortodoksisen kamarikuoron laulajia harjoitteli vajaa tunnin kuluttua alkavaa Ortodoksista passiota.
Kirkon alla on Suomessa ainutlaatuinen hautausmaana toimiva uurnaholvi ja sisäänkäynnin molemmin puolin on kiinnitetty kalliohautaan haudattujen messinkiset muistolaatat. 




Kirkkoon tutustumisen jälkeen päätimme käydä toisessa saman ikäisessä rakennuksessa, Kallion kirjastotalossa. Korttelinsa ainoa rakennus sijaitsee näyttävällä paikalla Viidennellä linjalla Porthanin kadun päässä. Suunnitellessaan kirkkoa Hård af Segerstad korosti tuon ajan mukaisesti lukusalien asemaa, joita olikin peräti neljä. Edelleen kirjastossa on paljon erilaisia lukupisteitä, -soppeja ja -nurkkauksia rauhalliseen lukemiseen, opiskeluun ja vaikkapa tabletin selailuun. 






Kallion kirjastoa on remontoitu muutamaan otteeseen: -40-luvulla sitä korjattiin pommitusten jäljiltä ja -90-luvulla peruskorjauksen yhteydessä mm. otettiin käyttöön aiemmin ullakkona toiminut tila. Nykyään asiakkaita palvellaankin pohjakerroksen ja lehtiparven lisäksi 3 eri kerroksessa.
Viimeisen kerran kirjastoa uusittiin viime vuoden vaihteessa, jolloin ensimmäinen kerros sai uuden ilmeen ja mm. sisääntuloaulaan palautettiin alkuperäinen avara tunnelma. 








Seuraavan kerran, kun haluat katsella Helsinkiä turistin silmin, kannattaa suunnata Kallioon. Kirjaston ja kirkon lisäksi alueella voi ihastella kaunista vanhaa arkkitehtuuria.

Hyvää maanantai-iltaa!









4 kommenttia:

  1. Enpä ole vuosiin käynyt Kalliossa. Aikoinaan asuttiin 12 vuotta Helsingin puolella ja silloin tuli kirjastossa tuolla käytyä, mutta muuten Kallio on jäänyt vähän vieraaksi minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä asuin nuorena aikuisenakin noilla kulmilla, joten jonkin verran tunnen aluetta. Kiva käydä silloin tällöin fiilistelemässä vanhoja kotikulmia.

      Poista
  2. Kalliossa tulee silloin tällöin piipahdettua hoitamassa asioita ja välillä yhden ystävän luona, mutta Kallioon olemme monena kesänä tehneet ihan erikseenkin "kotiseutukierroksen", johon kuuluu kiertelyä ja näyteikkunoiden katselua -harmittavasti monet vanhat kivijalkakaupat ovat lopettaneet ikääntyneiden omistajien jäätyä eläkkeelle. Lisäksi on käyty aina jossain meille uudesssa paikassa kahvilla ja lounaalla. Ihan kotikaupungistakin löyty paljon uutta,kun lähtee arjesta tutuimmilta kulmilta välillä pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me olemme myös muutaman kerran tehneet Kallio-kierroksen, mutta kirkko ja kirjasto jääneet käymättä. Kivijalkaliikkeitä ihailen minäkin, niitä saisi olla omilla kotikulmilla enenemmänkin.

      Poista