tiistai 13. maaliskuuta 2018

Kuvajournalismi 2017 näyttely

Kuinka moni on tietoinen, että Helsingin kaupungintalon aulassa on kymmenen vuoden ajan toiminut Virka-Galleria näyttelytila, jossa on vuosien mittaan esitelty lukuisia maksuttomia, kaikille avoimia taide- ja kulttuurihistoriallisia näyttelyitä? Minä kuulin vasta pari vuotta sitten, että Kaupungintalon aulaan on ylipäätään avoin pääsy ja neuvonnan lisäksi siellä voi vaikkapa lukea päivän lehden tai hoitaa asioitaan kaupunginkirjaston asiakastietokoneilla. Taidenäyttelyiden olemassa oloon heräsin vasta muutama kuukausi sitten. Kun katsoo listausta kolmen viime vuoden aikana pidetyistä näyttelyistä, oikein harmittaa, kuinka monta mielenkiintoista näyttelyä on jäänyt näkemättä.

Viime viikon torstaina Virka-galleriassa avattiin kuvajournalismikilpailun (entinen Vuoden Lehtikuva –kilpailu) satoa esittelevä Kuvajournalismi 2017 näyttely. Olin mukana avajaisissa ja ohessa pieni otos näyttelyn kuvista.Vuoden lehtikuvaksi valittiin Ella Kiviniemen pakastettua riekkoa esittävä kuva, joka symbolisoi laajemmaltikin mm. ilmastonmuutosta ja sen vaikutusta elinympäristöömme.


Kuvajournalisti 2017 palkinnon voittanut Akseli Velmunen on kuvannut intiimejä lähikuvia menestyneistä suomalaisista kuten OP-ryhmän pääjohtajasta ja hänen vaimostaan.Uutiskuva 2017 palkinnon sai Liisa Huiman uutiskuva Turun torilla tapahtuneesta  puukotustapauksesta, joka on meidän monen mieleen jättänyt unohtumattoman jäljen.Sami Keron palkitussa 10-osaisessa Reportaasi-sarjassa on ylhäältä päin kuvattu avantoja ja avantouimareita. Mielenkiintoinen kuvakulma.Joel Karppanen palkittiin Uusi kuvajournalisti -palkinnolla niin ikään kymmenen kuvaa käsittävällä sarjallaan, josta esimerkkinä kauniin utuinen Liikuntapuisto kuva.Martti Kainulaisen ilmakuva jääkarusellista voitti Uutiskuva 2017 kunniamaininnan, enkä yhtään ihmettele, sillä kuva on salaperäisen kiehtova.Meeri Koutaniemi oli yleisön suosikki ja hänen kuvakokoelmansa onkin ainutlaatuisen upea.
Blogiin ottamani näpsäisyt eivät tee oikeutta hienoille valokuville, niihin kannattaakin käydä tutustumassa paikan päällä. Näyttely on avoinna toukokuun loppupuolelle saakka. 

Mukavaa viikon jatkoa!
7 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä. Ja hienosta vinkistä. Mielenkiintoisia kuvia. Tämän vinkin painan mieleeni.
  Meeri Koutaniemen kuvat ovat puhuttelevia, enkä yhtään ihmettele, että hän on yleisön suosikki. Hänen kuvansa todella pysäyttävät. Kävin hänen kuviaan katsomassa viime talvena Kiasmassa. Meeri oli päässyt kuvaamaan teini-ikäisen tytön ympärileikkausta maasai-heimon kylässä Keniassa. Hän oli asunut heimon keskuudessa pitkän aikaa ja saavuttanut heimon luottamuksen ja siksi pääsi kuvaamaan.
  Mutta nyt eksyin vähän kauas postaamastasi aiheesta.
  Kiitos Belladonna ja mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy ihmeessä Helsingissä käydessäsi tutustumassa tähän näyttelyyn. Huhtikuun alkuun saakka aulassa on myös Odotustila-näyttely, johon on kolmen vuoden ajan kuvattu turvapaikanhakijoiden turvapaikkapäätöksen odottamista.

   Poista
 2. Virka-galleriassa on ollut useita mielenkiintoisia näytteyitä, joissa on tullut viikonloppukävelyillä käytyä. Harmikseni luin eilen Hesarista, että galleria lopetetaan tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen syksyllä alkavaa aulan remonttia Virka-Galleriassa on vielä yksi näyttely. Kesäkuun alussa aukeaa Filmitähtien jäljillä -näyttely, joka kertoo elokuvien tekemisestä Helsingissä.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä. Meerin kuvat ovat upean puhuttelevia ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat!! Kannattaa käydä katsomassa tämä kuvasarja, ne ovat todella hienoja.

   Poista
 4. Hieno näyttely. Akseli on Valmunen EI Velmunen.

  VastaaPoista