sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Parasta syksyssä


Syksy on edennyt jo pitkälle ja kesä sekä kesäloma ovat enää haikea muisto. Syksyssä on kuitenkin monia hyviä puolia, joista voi nauttia. Tähän listasin omia syyssuosikkejani.

Luonnon värikylläisyys 
Luonto on syksyllä henkeä salpaavan kaunis. Puiden ja pensaiden hehkuva loisto, pihlajanmarjaryppäät ja värikkäät aroniapensaat hivelevät silmiä. Auringonsäteet saavat kullankeltaiset lehdet loistamaan ja maahan pudonneet lehdet houkuttelevat kahlaamaan niissä. Syksylle ominainen kirpeä tuoksu kutittaa nenää, ilma on kirpeän raikas ja saa olon tuntumaan energiseltä. Puutarhasta ja metsästä voi vielä käydä poimimassa viimeiset luonnonantimet talven varalle ja kerätä oksia, varpuja, käpyjä, sammalta ja jäkälää, joista saa monenmoisia asetelmia pihalle, parvekkeelle ja kotiin.
Kotoilu
Kesällä ei millään malta pysyä sisätiloissa ja jos niin tekee, melkeinpä potee huonoa omaatuntoa. Syksyn edetessä sen sijaan voi hyvällä omatunnolla pysytellä kotona, vetäistä villasukat jalkaan, käpertyä sohvan nurkkaan ja kääriytyä torkkupeiton alle lukemaan. 
Syksyllä iskee sisustusinnostus ja se saa minut aina vaihtamaan raikkaat vaaleat kesäsävyt tummempiin. Lisätunnelmaa saan ripottelemalla kynttilöitä ja tuikkuja eri puolille kotia ja sytyttelemällä koristelevaloja. Rakastan myös lyhtyjä ja niitä ripustan niin parvekkeelle kuin maalla käydessä pitkin pihapiiriä.

Syysvaatteet
Yleensä jo loppukesästä mieleen tulvahtaa ensimmäistä kertaa ajatus syysvaatteista ja -jalkineista. Minusta onkin ihana kaivaa esiin kaappien kätköistä pehmeät neuleet, paksummat hameet ja housut sekä nilkkurit ja saappaat. Ulos lähtiessä on kiva pukeutua paksumpaan takkiin ja kietaista huivi kaulaa lämmittämään. Syksyn huomaan vaikuttavan aamuisissa vaatevalinnoinna myös väreihin ja esim. vaaleanpunaisen tai -sinisen sijaan useimmiten valitsen päälleni ruskean eri sävyjä, harmaata ja muutaman kuukauden jälkeen myös viininpunaista.

Aloittamisen aika
Minulle syksy on vielä enemmän aloittamisen aikaa kuin vuoden vaihtuminen ja tammikuu. Kesätauon jälkeen on mukava palata aktiiviseen arkeen ja jatkaa vanhoja tuttuja harrastuksia tai kokeilla jotain aivan uutta. Välillä laiskotuttaa eikä millään viitsisi lähteä jumppaan tai lenkille. Kun sitten kuitenkin on saanut itsensä liikkeelle, olo on mitä mahtavin. Minäkin innostuin ostamaan hittituotteeksi nousseen hulavanteen. Saa nähdä, tuottaako pyöritys tulosta vyötärön seudulle.
Liikkumisen lisäksi myös käsityöt ja koruilu innostavat jälleen. Puikot heiluvat tv:tä katsoessa ja uusia koruja syntyy syysvaatteita koristamaan.
Syysherkut
Syksy vaikuttaa myös ruokailuun. Kesäherkuttelun jälkeen arkiruokailu on palannut terveellisemmälle linjalle. Salaattien ja keittojen sijaan toisinaan on kuitenkin mukava hemmotella perhettä ja itseään syksyyn sopivilla herkuilla. Pitkään hautuvat pataruuat maistuvat ja raclettepannulle sekä fonduepadalle on taas käyttöä. Ja lasillinen hyvää punaviiniä kruunaa viikonloppuillan.

Yksi syksyyn kuuluva homma, josta pidän paljon, on kuitenkin vielä tekemättä - parveke on osittain vielä kesäterässä. Pelargonit kukkivat edelleen niin upeasti, etten ole raaskinut luopua niistä. Niinpä syysistutukset odottavat vielä tekemistä.

Syksy on monen mielestä vuoden parasta aikaa. Lukeudut sinä syysihmisiin?

2 kommenttia:

 1. Nyt on kyllä hurjan kaunista, varsinkin aurinkoisina päivinä. Olen käynyt hoitolasten kanssa paljon metsäretkillä, maisteltiin puolukoitakin, jotka oli liian ärtsyjä monen mielestä :)
  En ole syysihminen, mutta viime vuosina olen tästäkin vuodenajasta oppinut etsimään niitä kauniita asioita.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Ihana tuo takki, olen tuollaista metsästänyt ja bongasin vastaavan tietty lemppariltani Cath Kidstonilta, mutta voi miksi siinä takissa on pörröiset eläinkaulukset laitettu tuohon ruutuun.

  Nyt on syksy vielä kauneimmillaan ja tuntuu ihanalta, mutta pian ovat puut raatoina vaan ja lehdet tippuneet, tästä alkaa omalla kohdalla pahin aika, josta herään hehe vasta maaliskuussa.

  Ihanaa syksyn jatkoa Belladonna. <3

  VastaaPoista